istorija

obuka

zmajarstvo

takmičenja

oglasi

starije vesti

linkovi

proizvodnja

galerija

korisni saveti

samogradnja

važni datumi

filmovi
drugi o nama

 

Click for Београд, Србија Forecast

 


OPŠTA BOLNICA


MAGAZIN  ZA  NAUKU, ISTRAŽIVANJA  I OTKRIĆA


RADIOTELEVIZJA
KURŠUMLIJA


Đavolja Varoš
 


 

  UDRUŽENJE OBOLELIH
OD
KRONOVE BOLESTI
I ULCEROZNOG GOLITISA
SRBIJE

 

T R A F K O

PREDUZEĆE ZA IZRADU SVIH VRSTA TORUSNIH TRANSFORMATORA


PREDUZEĆE PEGAZ
 

Jedrenje po Grčkoj
 


pilot-režiser Mikica
 

TRANSPORTNE USLUGE

BICIKLIZAM

avanturizam
 

BEOGRADAC

- avanturizam -

 

PLANINARENJE

- avanturizam -

 


KLUB AKTIVNIH UŽIVALACA PRIRODE BEOGRAD

virtuelna karta
SRBIJE

  Astronomski magazin
Astronomski magazin

Nebo preko Interneta



 

 

                                                      MOTORNO  ZMAJARSTVO

 

Aero klub AIRBAN - 11060 Beograd, Jastrebačka 2     www.airban.net      airbanpress@gmail.com      +381 65 20 83 116

 

 

 

 

 

Osjek, juli, 2010.

 

Nekada u istoj državi, sada u komšiluku

sve na jednom mestu

 

 

 

Preduzeće Shaft d.o.o. vlasnika Ivana Vdovjaka iz Osijeka
je specijalizovano za proizvodnju, servis, distribuciju,
zas
tupništvo motornih zmajeva i svih vrsta ULL letelica

 

U servisu pored profesionalne usluge u svakoj prilici možete dobiti besplatne korisne savete
iz oblasti ULL avijacije i poznavanja ROTAX

motora


Ivanova strast i ljubav za letenjem prerasla je pre nešto više od 15. godina u
ozbiljan biznis, servis i zastupništvo ULL avijacije

 


Marko Maravić pilot zmaja u CHAFT servisu u Osjeku

 


 

 

Uvod

Ultralako zrakoplovstvo je danas najpopularniji i najmasovniji oblik letenja u svijetu. Konstrukcijom i proizvodnjom modernih, malih, jednostavnih, ali vrlo pouzdanih i sigurnih zrakoplova načinjenih od laganih materijala primjenom novih tehnologija izrade, ove letjelice zaljubljenicima pružaju nezaboravan doživljaj letenja i pilotiranja. Zbog svoje jednostavne i lagane konstrukcije, malih dimenzija, ali odličnih letnih performansi, ovi zrakoplovi su i cjenovno vrlo prihvatljivi velikom broju potencijalnih letača.                                

Naime, do pojave ultralakih letjelica, osnovni oblik motornog letenja je bila tzv. Generalna avijacija (GA). Premda ovaj segment letenja regulira i sportsko, odnosno amatersko letenje, kriteriji za stjecanje pilotske dozvole (tzv. PPL – Privat Pilot Licence) za pilote GA su no zahtjevni u pogledu složenosti, opsega i vremenskog trajanja obuke, zdravstvenih preduvjeta pilota i visoke cijene školovanja.

Referentni zrakoplov GA je napr. Cessna 172, četverosjed na kojem se uglavnom obavlja školovanje pilota za stjecanje amaterske pilotske dozvole na kojem je potrebno sakupiti min. 60-ak sati kako bi se uopće stekao uvjet za polaganje ispita. Obzirom da se radi o školovanju na skupim zrakoplovima visokih letnih performansi s jakom pogonskom grupom, a time i značajnom potrošnjom goriva, obuka je vrlo zahtjevna, skupa i dugotrajna. Naime, zrakoplovi GA imaju složenije instrumentalne sustave i certificiranu pogonsku grupu s visokim troškovima održavanja, registracije, osiguranja i sl. Zbog svega toga zrakoplovi GA imaju veliku cijenu eksploatacije tako da je cijena obuke pilota PPL višestruko veća u odnosu na obuku pilota s UL licencom.                                   

S druge strane, ultra-lako zrakoplovstvo nudi isti, pa čak i bolji doživljaj letenja, odnosno pilotiranja uz značajno niže troškove i uz kraće vrijeme školovanja pilota. Ultra-lako zrakoplovstvo (zakonodavac ga definira kao MLZ - mikrolako zrakoplovstvo) podrazumjeva sve vrste letjelica ispod 600 kg ukupne poletne težine kao što su jednomotorni 2-sjedi zrakoplovi, gyrocopteri, motorni i bezmotorni zmajevi, motorni padobrani, paraglideri i sl.

Premda UL letjelice pripadaju u nižu zrakoplovnu kategoriju u odnosu na GA, primjenom suvremene tehnologije i naprednih materijala danas se izrađuju mali zrakoplovi izvanrednih letnih performansi s vrhunski sofisticiranom opremom. Zahvaljujući korištenju snažnih, laganih i pouzdanih motora s velikim životnim resursom motora, tzv.TBO (time between overhaul), malom potrošnjom goriva te jednostavnim održavanjem, ove letjelice imaju izuzetnu autonomiju (udaljenost koju zrakoplov može preletjeti bez dopunjavanja gorivom) i odlične manevarske sposobnosti. Zrakoplovi su pouzdani i sigurni za letenje, a pilotiranje ugodno i relativno lako.

Troškovi eksploatacije i državanja zrakoplova su značajno manji u odnosu na zrakoplove generalne avijacije jer se u pravilu radi o necertificiranim letjelicama s neusporedivo jednostavnijim kriterijima vezano za njihovo korištenje. Primjerice, najbolji laki zrakoplovni motori u svijetu, Rotax 912 UL od 80 ks i 912 ULS od 100 ks  sada već imaju 2000 sati TBO, dakle isto kao i zrakoplovni motori generalne avijacije (Lycoming, Continental i dr.). Ovi vrhunski motori su izvanredno učinkoviti, imaju odličan odnos snage i težine  (motor 912 ULS od 100 ks teži svega 70-ak kg). Niska nabavna cijena, lagana ugradnja motora, jednostavno održavanje i eksploatacija opravdava činjenicu da je gotovo  80 % svih malih zrakoplova u svijetu opremljeno pogonskom grupom Rotax. Primjerice, samo u Italiji postoji više od 10 000 registriranih UL letjelica.

Trenaža i školovanje na UL zrakoplovima su također neusporedivo manje zahtjevni, prvenstveno u zdravstvenim zahtjevima potencijalnih letača tako da praktično svatko tko posjeduje vozačku kategoriju za osobni automobil ima uvjete i za stjecanje pilotske dozvole. Za razliku od drugih segmenata zrakoplovstva, piloti ultra lakih zrakoplova nisu ograničeni na starosnu dob, tako da postoje brojni primjeri pilota koji su prvi put ušli u svijet letenja nakon 60, 70 i više godina.

U svijetu UL zrakoplovstva postoji izuzetno velika ponuda različitih letjelica tako da svaki potencijalni pilot može odabrati tip i vrstu zrakoplova sukladno svojim željama odnosno financijskim mogućnostima. 

Poseban značaj i važnost UL zrakoplovstvu  dale su i mnoge pilotske civilne i vojne škole u svijetu koje su brzo prepoznale sve prednosti koje pružaju UL zrakoplovi. Jedna od svjetski poznatih pilotskih škola Pilot Traning Network GmbH (InterCockpit) osnovanom od Lufthanse koja operira na aerodromu Zadar, osnovnu obuku profesionalnih pilota obavlja UL zrakoplovima Diamond Katana DA-20 opremljnih pogonskom grupom Rotax.

Kako je sve počelo (osobna priča)

Ivan Vdovjak, osnivač, vlasnik i direktor tvrtke Shaft doo je već koncem 80-tih godina prepoznao novi, moderni trend alternativnog letenja koji se nezaustavljivo širio u najrazvijenijim zemljama svijeta. U to vrijeme je već i na našim prostorima djelovao manji broj pilota entuzijasta koji su u vlastitoj režiji ili u suradnji s pilotima i proizvođačima UL iz šireg okruženja (Mađarska, Italija i dr.) izrađivali jednostavne lake letjelice, uglavnom motorne zmajeve i letjeli na njima. Ovo letenje je praktično bilo ilegalno jer tada uopće nisu postojali zakonski propisi koji bi regulirali ove aktivnosti.

Ivan Vdovjak, također veliki zaljubljenik u letenje, je 1989. god. u suradnji s grupom pilota iz Vojvodine, koji su tada već imali značajna iskustva u letenju motornim zmajevima, izradio prijedlog zakonske regulative za ovaj vid zrakoplovstva po uzoru na zakonske propise razvijenih zapadnih zemalja i ponudio ga tadašnjem Ministarstvu za zrakoplovstvo bivše SFRJ koje ga je nakon kratkog vremena i usvojilo. Ovime su se stekli svi uvjeti za legalno korištenje ovih letjelica, odnosno njihovo homologiranje, ishođenje plovidbenosti, upis u registar zrakoplova kao i trenažu i školovanje novih pilota s važećim letačkim dozvolama.

Istovremeno je od najpoznatijeg proizvođača malih zrakoplovnih motora u svijetu, Bombardier – Rotax GmbH (sada BRP - Powertrain) iz Austrije, zatražio i dobio ekskluzivno generalno zastupstvo za područje cijele bivše SFRJ. Budući da je u to vrijeme radio na najsloženijim poslovima vanjske trgovine, Vdovjak je čak štoviše osmislio određene pretpostavke i uvozne olakšice te s nadležnim saveznim državnim organima izradio zakonsku regulativu prema kojoj su svi ovi zrakoplovi bili oslobođeni plaćanja uvoznih davanja i poreza na promet jer su zrakoplove nabavljali uglavnom aeroklubovi sa svrhom širenja tehničke kulture, odnosno trenaže i školovanja novih pilota. Tako je za nepune 2 godine, do početka rata 1991.god. na područje cijele Jugoslavije, Vdovjak isporučio više od 200 motora Rotax i 50-ak motornih zmajeva uz visokoprofesionalno poštivanje kompletne zakonske procedure, što znači da su sve letjelice bile homologirane, registrirane, osigurane i puštene u eksploataciju uz osiguranje garancije, servisa i opskrbe rezervnim dijelovima. Velika potvrda o uvažavanju i ozbiljnosti ovog programa je zaključenje ugovora i isporuka 2 motorna zmaja za obuku pilota Zrakoplovnom nastavnom centru bivše JNA u Rajlovcu 1989.god.

Nažalost, početkom rata 1991.god. momentalno su se ugasile sve zrakoplovne aktivnosti, posebno UL zrakoplovstvo koje je praktično zamrlo na ovim prostorima. Vdovjak je u to vrijeme imao dobru poslovnu suradnju s Ivom Boscarolom, vlasnikom firme Pipistrel doo iz Ajdovščine koja je tada izrađivala svjetski poznate motorne zmajeve. Raspadom bivše države i osamostaljenjem njenih članica Vdovjak je s Boscarolom dogovorio da njegova firma Pipistrel doo  postane generalni zastupnik programa Rotax za Sloveniju, a Shaft doo za Hrvatsku i ostale države prethodne Jugoslavije.

Ukratko o firmi Shaft doo

Tvrtka Shaft doo osnovana je 1994. godine u Osijeku. Specijalizirana je za proizvodnju, servis, distribuciju i zastupanje ultra-lakih (UL) zrakoplovnih motora, motornih zmajeva i ultra-lakih zrakoplova, te svih ostalih lakih letjelica.

-          Shaft doo je već 20-ak godina generalni zastupnik i ovlašteni servisni centar programa ROTAX, najpoznatijeg  svjetskog proizvođača zrakoplovnih motora BRP – Powertrain GmbH iz Austrije za Hrvatsku i države prethodne Jugoslavije.

   -     Shaft doo posjeduje nacionalni certifikat za zrakoplovnu radionicu odobren i ovjeren od Uprave civilnog zrakoplovstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (sada Croatian Civil Aviation Agency – CCAA) još 2000-te god., a koji su prihvatile i sve države na području zastupanja firme Shaft d.o.o.

-          Shaft doo posjeduje novi, moderno uređen radionički i uredski prostor u neposrednoj blizini Sportskog aerodroma u Osijeku, kompletnu servisnu i tehničku dokumentaciju, sve specijalne i standardne alate i opremu, kao i sve originalne rezervne dijelove i potrošne materijale. Također ima cjelokupni program  novih  i repariranih  motora Rotax u svakom trenutku na svom skladištu.

-          Shaft doo je potpuno kadrovski osposobljen i tehnički opremljen za servisiranje, održavanje i generalni remont zrakoplovnih motora Rotax.

-          Ivan Vdovjak, vlasnik i direktor tvrtke osobno posjeduje sva servisna ovlaštenja, uključujući i overhaul motora (generalne revizije motora) od proizvođača motora Rotax, a isto tako i od Hrvatske Agencije za civilno zrakoplovstvo (CAA Civil Aviation Agency).

-        Shaft doo je također u potpunosti kadrovski i tehnički opremljen za školovanje pilota UL zrakoplova i motornih zmajeva, koju provodi u suradnji s Aero-klubom Osijek.

Naime, pored poslovnog prostora s radionicom u sklopu obiteljske kuće posjeduje 2 nova hangara na sportskom aerodromu Osijek koji ima odlične uvjete za afirmaciju ovih i sličnih zrakoplovnih programa i projekata. Naime, nakon izbijanja ratnih sukoba na ovim prostorima te nakon okupacije i uništenja matičnog aerodroma Osijek, izgrađena je suvremena međunarodna zračna luka na prostoru sportskog aerodroma sa svim sadržajima – 1.200 m betonska pista s ugrađenim svjetlosnim sustavom za noćno slijetanje, kontrolnim tornjem i modernom pristanišnom zgradom i dr.)

Nakon što je matični aerodrom Klisa ponovno obnovljen i stavljen u funkciju ova mala zračna luka je ostala na korištenje sportskoj avijaciji.

Treba spomenuti da je Ivan Vdovjak u 5-godišnjem mandatu obnašao dužnost gen.direktora zračne luke Osijek.  

-         Ivan Vdovjak ima važeću dozvolu pilota sportskih (PPL) i UL zrakoplova te pilota i nastavnika letenja na motornim zmajevima. Također posjeduje licencu ovlaštenog vještaka Inspekcije za zrakoplovne nesreće pri Agenciji i tom smislu je izradio 10-tak vještačenja zrakoplovnih nesreća.

-         Ivan Vdovjak je dugogodišnji član Aerokluba Osijek u kojem aktivno djeluje u Sekciji za ultralako letenje Sportskog aerodroma Osijek gdje u suradnji s Aeroklubom Osijek učestvuje u različitim zrakoplovnim aktivnostima kao što su panoramska letenja, natjecanja, školovanje pilota i dr. Posjeduje nekoliko najmodernijih, vrhunski opremljenih motornih zmajeva i UL zrakoplova, a također motorni zmaj i UL zrakoplov opremljene za školovanje novih pilota.

-         Jedna od najvažnijih referenci firme Shaft doo je višegodišnja uspješna poslovna suradnja s Lufthansinom pilotskom školom Pilot Traning Network GmbH (InterCockpit) lociranom na aerodromu Zadar u okviru koje Shaft doo PTN-u kontinuirano isporučuje zrakoplovne motore, rezervne dijelove, potrošne materijale i daje tehničku podršku.

Početkom ove godine Shaft doo je zaključio poslovnu suradnju s talijanskom firmom Alpi Aviation, svjetski poznatim proizvođačem UL zrakoplova tip Pioneer koji ima svoje proizvodne pogone u Štitaru kod Županje svega 70-ak km udaljenom od Osijeka. Ovdje se već 10-tak godna izrađuju kompletni trupovi zrakoplova koji se zatim transportiraju u Italiju gdje se u matičnoj firmi dovršavaju, odnosno opremaju motorima, agregatima, upravljačkim komandama, instrumentima i elisom. Do sada je ukupno izrađeno i plasirano diljem svijeta gotovo 600 aviona tipa Pioneer.

Budući da je firma Shaft doo u potpunosti kvalificirana za ove poslove, dogovoreno je da će za talijanskog proizvođača u prvo vrijeme izrađivati pogonsku grupu za zrakoplove što podrazumjeva kompletiranje motora sa svim agregatima, instalacijma i nosačem, a ubrzo i i kompletnu finalizaciju zrakoplova.

Iako je recesija značajno smanjila poslovne aktivnosti, u proteklih 5 mjeseci Shaft doo je za ovog proizvođača kvalitetno izvršio kompletiranje i instaliranje 7 zrakoplovnih motora i uspješno ih pustio u pogon. Ovdje posebno treba spomenuti da je talijanski partner izuzetno zadovoljan kvalitetom, rokovima i cijenom izvršenog posla.

Također treba spomenuti da je firma Alpi Aviation nedavno konstruirala i izradila prvi ultra-laki zrakoplov s četiri sjedala (Pineer 400) također baziran na pogonskoj grupi Rotax 912 od 100 ks, što je donedavno bilo nezamislivo u svijetu zrakoplovstva. Ovaj prototip trenutno uspješno prolazi testiranja u Engleskoj i u drugoj polovini ove godine se očekuje njegova međunarodna homologacija. Predviđeno je da se nakon pokretanja serijske proizvodnje kompletan proces izrade ovog zrakoplova obavi u Hrvatskoj i vrlo je izvjesno da će Shaft doo dobiti posao završnog opremanja, odnosno ugradnju motora i njegovih sustava u ovaj UL zrakoplov zadnje generacije.

Kao što je već rečeno Firma Shaft doo ispunjava najzahtjevnije kriterije za izvršenje ovih  poslova što podrazumjeva 100% opremljenost zrakoplovnim motorima, opremom, dijelovima, zatim svim specijalnim alatima i dokumentacijom, potpunu usklađenost s domaćom i svjetskom zrakoplovnom regulativom, mehaničarski i letački kadar sa svim ovlaštenjima i dr.

Jedan od najvažnijih događaja u poslovanju firme Shaft doo (01.07.2010.god.) svakako je dobijanje Approval Certificate Part M Subpart F, najpriznatijeg svjetskog zrakoplovnog certifikata za instalitranje, održavanje, servisiranje i generalni remont zrakoplovnih motora i malih zrakoplova.

Premda je proces ishođenja ovog certifikata izvanredno zahtjevan u organizacijskom, tehničkom, kadrovskom i financijskom smislu, a također i prenapredan u odnosu na relativno skromno tržište ove regije, Shaft je apsolutno uvjeren u opravdanost i isplativost ovog projekta. Naime, pored vodećih evropskih centara male avijacije - njemačke firme Franz GmbH i talijanske Sorlini s.r.l., dobijanjem ovog certifikata radionica firme Shaft postaje vodeći servisni centar male avijacijeu ovom dijelu Evrope.

Naime, nakon dugogodišnje stagnacije u zrakoplovstvu u ovoj regiji, prije svega uzrokovanoj posljedicama rata, niskog životnog standarda i krize u gospodarstvu, ponovno jača interes za letenjem, posebno u sportskom i rekreativnom smislu. Rekreativno letenje sve više zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi u kojoj je Hrvatska neosporna velesila.

Shaft doo je obnovio i značajno unaprijedio suradnju s najvažnijim autoritetima i nosiocima zrakoplovnih aktivnosti u zemljama regije. Ovo se posebno odnosi na Republiku Srbiju koja, kao zrakoplovna velesila, ima dugogodišnju tradiciju ultralakog zrakoplovstva, veliki broj pilota, aeroklubova i  zrakoplovnih fanova. Uspješna i kontinuirana suradnja i uvažavanje na ovom zahtjevnom tržištu veliko je priznanje, izazov i obaveza firmi Shaft da još kvalitetnije i profesionalnije razvija ovu djelatnost.

Shaft je također dogovorio poslovnu suradnju s instaliranjem servisnih centara za Rotax motore i pilotskih škola za UL zrakoplove i motorne zmajeve s naglaskom na hidro-verziju na nekoliko najatraktivnijih destinacija na Jadranskoj obali.

Ugovorena je poslovna suradnja s gosp. Rajkom Tomašićem, vlasnikom male putničke kompanije i direktorom Aerodroma Vrsar u Istri, najatraktivnijeg malog aerodroma na Jadranskoj obali, koji, pored ostalog, godišnje posjeti cca 1.000 UL zrakoplova iz Europe.

        Osijek, srpanj 2010.                                                                                                                               Ivan Vdovjak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Certifikafi preduzeća Chaft d.o.o.

 

 

 

 

 

Jedano od velikog broja pohvala i priznanja preduzeću CHAFT iz Osjeka

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Ivan Vdovjak, b.sc.econ.
General manager


Shaft d.o.o.
Sv.Leopolda B.Mandica 161a
31000 Osijek, Croatia

phone: +385(0)31 280 046 | fax: +385(0)31 281 602 | gsm: +385(0)98 795 339

www.shaft.hr
shaft@os.t-com.hr

 

 


Šaljite nam zanimljivosti iz Vašeg kraja - objavićemo!

 

 


KORISNI LINKOVI
 


PADOBRANI
ZA ULTRALAKE LETELICE

Filip Pavlica 064 3597982
Filip Pavlica, PRVI SRPSKI MAJSTOR ZA MOTORNE ZMAJEVE


Aleksine elise

LETELIŠTE 13. MAJ

TRAFKOVA STRANA
 


- SERVIS ZUC -
IZRADA I SERVIS MOTORNIH ZMAJEVA


Ull letelice
Neša Stokić



www.pilotschool.rs

Aero klub Vihor
 

ŠKOLA ZA
OBUKA PILOTA

F A L K O N


AEROKLUB ĆUPRIJA
 

Prvi srpski
AERO TABLOID
 

carstvo paraglajdera


UGAŠENI SAJT DRAGANA  UČITELJIA ZA IZRADU DOBRIH SAJTOVA

 
11080
Zemun
Šilerova 54a
t
el./fax:01188 71 169
www.royalair.org.rs


ZMAJARSKI KLUB
ZMAJ - BUDVA
 

ZMAJARSKI KLUB
R  O  D  E
IZ PRELOGA




ZMAJARSKI KLUB IZ ĐAKOVA



PROPELERI PAVLOVIĆ



Forum za konsultacije,
informacije i podršku
za pilote i entuzijaste



SILA 450
MAGO-KRALJEVO

 


ZMAJARSKI SAJT


AGENCIJA ZA KONTROLU LETENJA SRBIJE I CRNE GORE


VAZDUHOPLOVNI SAVEZ S R B I J E


DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA


MUZEJ  VAZDUHOPLOVSTVA
BEOGRAD

 

TANDEM SKOKOVI

TANDEM SKOKOVI

 

LEPE ZMAJARKE
VESNA

 

AVIO SAOBRAĆAJ
UŽIVO

 


Brian Milton


GENERALNO
ZASTUPNIŠTVO
MAĐARSKIH ZMAJEVA I AVIONA

PRESTAVNIŠTVO I SERVIS ROTAX MOTORA I ULL LETELICA


Motori i delovi



sve za zmajeve
K O D R A
VRNJAČKA BANJA


 

 

 

In memoriam