uspomene uz afrike

 

 

Baškarenje u ladovini

 

2006. u Egiptu

 

El Alamein Marina je poznato egipatsko turističko naselje na severnoj obali. A sama Porto Marina je prepoznatljiva  po veštačkoj Veneciji, njenim kanalima i gondolama, ekskluzivnim buticima, predivnim pogledom na veštački zaliv i naravno svojim bogatim gostima. Nalazi se na oko 300km zapadno od Kaira, blizu Aleksandrije.

Početkom prošle godine naši piloti su pozvani od strane kompanije Sharm Air, sa ciljem da obogate turističku ponudu ovog naselja aktivnostima iz vazduha. S obzirom na slabo znanje engleskog jezika lokalnih poslodavaca, imali su na raspolaganju lepu egipćanku Amiru kao prevodioca. Ona je rešavala i administraciju prema egipatskim vazduhoplovnim vlastima da bi sve to bilo legalno..Steva i Franja su na raspolaganju imali i dva zmaja, koja su prvo trebali da servisiraju. Posle desetodnevnog servisa, imali su dva ispravna zmaja – jednog za poletanje i sletanje na vodu, a drugog za kopno. S obzirom da je vode bilo u izobilju, amfibija je retko imala vremena za odmor jer su novi gosti stalno pristizali ka tom delu plaže s namerom da vide svoje omiljeno letovalište iz vazduha.


Panoramski let je izgledao ovako ( prati plavu liniju na satelitskom snimku): posle poletanja iz Porto Marine, letelo se prema zapadu, duž veštačkog zaliva i hotelskog naselja iznad Muške plaže, zatim se pažljivo zaobilazila Ženska plaža da ne bi bilo problema sa egipćanima (u slučaju da neko baci pogled na njihove žene iz vazduha ) a posle toga, u širokom zaokretu sletanje na istom mestu sa kojeg se poletalo. Trajanje vožnje je bilo oko 15 minuta. Od gore se pruža pogled: sa jedne strane na beskrajno plavetnilo Sredozemnog mora, sa druge na pustinju Saharu a ispod na elitno naselje, jahte, gondole, koje podsećaju na Veneciju. Na zemlji sledeći prizor: Svi pogledi upereni u zmaja i stotine ruku mašu u oduševljenju. Alah je veliki, govorili bi meštani. Tako je to izgledalo...

Pogled  na letački  poligon iz hotelske sobe

 

 

Franj Romić - pre svakog leta predhodila je teoretska nastava

Majstor Franja kreće u akciju

Letački poligon

Inprovizovani kopneni poligon

Steva - sa puta po Africi

Gospođica Lejla - poznata glumica severne Afrike

Egipćanka Amira - prevodilac i stalni član ekipe

Franja i Steva

Franja, Mahmud i Steva pored piramidda